Voertuigen door de jaren heen.
 

Op deze pagina geven wij een overzicht van het materiaal waarover we de in de jaren mee gewerkt hebben. Van de oudere voertuigen is over het algemeen weinig meer bekend. Heeft u meer informatie over deze oudere voertuigen dan horen wij dat graag.

 

Eind april 2008  nam de groep Breskens een nieuwe VW Caddy in gebruik. Het voertuig is in de dagdienst in gebruik bij de dienst onderhoud van de Brandweer Sluis. In de avonduren staat het voertuig gestald in de kazerne Breskens. Het voertuig is 24 uur per dag beschikbaar voor de WVD ploeg van Breskens.

Op 15 november 2007 moesten we plotseling afscheid nemen van de VW bus (5500). Als tijdelijke vervanger is daarvoor een Renault Scenic (5513) in dienst gekomen. In Maart 2008 zal deze vervangen worden door een nieuwe VW Combo die de roepnaam 5511 zal gaan dragen.
  Volvo FM 9 met 340 PK voorzien van halfautomatische transmissie, Inhoud watertank 1500 liter, 2 slanghaspels van 90 meter. Gecombineerde LD/HD pomp, 3000 liter bij 10 bar. 300 liter bij 40 bar hogedruk. Voorzien van lichtmast met verlichting 500/1000 watt en eigen stroomvoorziening van 5000 watt. Voorop 5 tons bergingslier. Voertuig is in dienst vanaf 13 januari 2006. Dit voertuig was onderdeel van een Europese aanbesteding van in totaal 14 voertuigen welke allemaal binnen Zeeland ingezet zijn.
 Voor de manschappen die wat later in de kazerne aankomen beschikt het korps over een oude VW transporter ( 5500). De wagen heeft een wat bijzondere vorm van het dak. Doordat de doorrijhoogte van de garage te laag was heeft men het polyester dak laten zakken vandaar de aparte dakvorm. Achterin de wagen is een werktafel met communicatie apparatuur ingebouwd zodat de wagen eventueel ook als verbinding commandowagen dienst kan doen. Na het in gebruik nemen van C2000 is de werktafel met apparatuur verwijderd. Deze wagen is op 15 november 2007 buiten dienst gesteld en verkocht aan een verzamelaar die hem nog een tijdje op de weg wil houden.
  Eigenlijk hoort dit voertuig niet helemaal in het rijtje thuis. Dit voertuig heeft 3 weken dienst gedaan toen onze Volvo voor onderhoud bij de bouwer stond. De wagen heeft naar alle waarschijnlijkheid tijdens de opbouw naast onze oude DAF gestaan. Type en opbouw en kentekenplaat waren nagenoeg indentiek aan ons oude voertuig. Vroegere standplaats was het eiland Ameland. Boven de zitplaatsen waren de namen van de manschappen geschreven. Hans werd dus Foppe en John had voor een paar weken de naam Tjeerd. De wagen was supersnel. Dit kwam niet door het grote vermogen doch door de karige bepakking van 6 slangen, 1 koevoet en 2 poederblussers.
 Op 13 januari 2006 hebben we afscheid genomen van deze DAF 1600. Deze wagen heeft een ingebouwde watertank van 1500 liter en 200 liter schuim vormend middel. Door de aanwezigheid van veel duingebied heeft de wagen 2 haspels van elk 90 meter hogedrukslang. Zoals de meeste voertuigen in Nederland heeft deze wagen een standaard bepakking. De wagen is opvallend door het waterkanon dat boven op het dak geplaatst is. Dit bespaarde plaats in het voertuig en heeft in de beginjaren goede diensten bewezen bij de wekelijkse uitrukken naar de plaatselijke vuilnisbelt. De wagen gaat via Duitsland naar ArgentiniŽ. Na revisie zal het voertuig in Buenos Aeros ingezet worden.

Toen de herindeling van de diverse gemeenten een feit was geworden moest er ook bij de brandweer orde op zaken gesteld worden. De kazernes Zuidzande, Hoofdplaat en Waterlandkerkje werden gesloten. De Thames Trader van de Gemeente Groede was indertijd de enige wagen die voorzien was van een moderne hogedrukpomp. Door het omliggende duingebied werd de wagen daarom in Breskens gestationeerd. Deze wagen staat op dit moment voor restauratie in Groede. Mogelijk komt u hem in de toekomst nog eens tegen.

Deze Ford Transit was voorzien van een loeizware dieselmotor en zonder stuurbekrachtiging heeft deze wagen menig korpslid stevige spierballen bezorgd. Dit voertuig is het slachtoffer geworden van de in 1985 ingevoerde APK keuring. Op de foto is de wagen ingezet tijdens de feestelijkheden op Koninginnedag.

 

Deze  VW transporter heeft, na jaren de leesmap rondgebracht te hebben had nog genoeg spirit over om voor ons te werken. Jammer van die toerentalbegrenzer die zorgde ervoor dat er altijd netjes 80 werd gereden. De wagen is buiten dienstgesteld nadat de versnellingsbak het had begeven en we onderweg een aantal malen de schuifdeur hadden verloren. Binnen het korps zijn er nog enkelen die dit voorval meegemaakt hebben en iedere nieuwkomer moet het smakelijke verhaal van de verloren deur minstens twee keer aanhoren.

De tijd van handwerk gaat voorbij en de oude pomp werd vervangen door een Chevrolet brandweerwagen. De wagen werd indertijd geleverd aan de toenmalige Gemeente Breskens door Garage De Bliek. Toen de wagen afgeleverd werd was hij nog voorzien van een echte bel. Later is die vervangen door een sirene. Het Zeeuwse nummerbord 1993 is later vervangen door SB-61-64.

Het korps Breskens heeft altijd kunnen beschikken over een tweede voertuig  voor het vervoer van manschappen of materiaal. Voor de liefhebbers is dit het neusje van de zalm. Een VW transporter uit de eerste series. De wagen had nog een gedeelde voorruit met een spijl in de midden. Van deze wagen werd altijd gezegd dat hij hoogstwaarschijnlijk door een Engelse ontwerper getekend was. Bij een beetje zijwind zat je altijd binnen de kortste tijd op de linker rijbaan.

 Ook Breskens heeft de tijd gekend dat men een brand met mankracht te lijf ging. In de kazerne staat nog altijd de oude handpomp in goede staat. Voorop met toeter commandant Henk Bonnewel (Bonnie), Vic de Ruyscher, Piet Hensen, Kobus Lauret, Bram Verduin, Izaak Quaars en Bram van Haneghem jr.
Deze foto is genomen tijdens optocht Koninginnedag 1970.