24 uur dienst bij Rotterdam zuid kazerne Groene tuin

 

Door onderlinge contacten komen soms de vreemdste ontmoetingen tot stand. Als ik winter 2004 op cursus onderbrandmeester zit loop ik een stel Rotterdammers tegen het lijf. Mijn verhalen over de verschillende uitrukken komen nog niet in de schaduw van hun dagboek uit de grote stad. Ze nodigen me uit 24 uur mee te gaan. Op oudejaarsdag 2006 maak ik voor het eerst kennis met de verschillen tussen ons korps en de werkwijze van de beroeps. Het is ze schijnbaar wel bevallen want ook dit jaar mocht ik weer voor ze werken.

Konden we vorig jaar door een stevige najaar storm nog 52 uitrukken noteren, dit jaar moest ik het doen met 6. Hieronder een verslag en foto's.

Ronny Christiaansen

 

 

30 December 2007: Om 8 uur in de morgen melde ik mij op de kazerne Groene tuin in Rotterdam Zuid. Ik mocht mee met een 24 uur dienst en in gedachten rekende ik op een drukke dag met veel uitrukken. Dat viel wat tegen het waren er maar 6. De brandmeester van de C-ploeg had zich ziek gemeld en nadat er een reserve bevelvoerder was opgetrommeld werden de ploegen ingedeeld. 2 man op de HV* 46/1, 2 man op de AL* 46/1 en 6 man op de TS* 46/1. Ik kreeg een plaats op het laatste voertuig als nr.2. 

 

* HV 46/1: hulpverleningsvoertuig AL 46/1: autoladder TS 46/1: tankautospuit
       
 

De eerste oproep kwam om 13.00 uur van een automatische brandmelding Prio 2* Verzorgingscentrum Zomerhoek waar de eindejaarsbroodjes iets te lang in de oven hadden gezeten. Rond 16.30 uur kwam de tweede oproep voor een containerbrand in de Goldonistraat Prio 3*. Vervolgens hadden we nog een 2 tal buitenbranden. Kerstboom en vreugdevuren zijn aan het eind van het jaar te verwachten, Veel vreugd valt daar overgens door de brandweer niet aan te beleven.

* Prio 1: dringende taak Prio 2: noodzaak ter plaatse te komen Prio 3: alle overige uitrukken

    

    

 

De laatste uitruk Spinozaweg Prio2 was een  buitenbrand. Na overleg met de AC werd het Prio 1 omdat de bossen tegen een leeg staand pand in brand stonden. Dus de toeters en bellen mochten toch nog een keertje meedoen. Rond de tijd van 23.30 uur waren we terug op de kazerne en zat de dag er op . Om 1.00uur ging ik slapen met de gedachte  minimaal nog een paar keer op straat te komen.  Toen ging de wekker was het echter al 7.00 uur en dus opstaan.  Goed uitgerust kunnen we om 8 uur naar huis om oud en nieuw te vieren.

 

    
 

Zoals gezegd een karige oogst dit jaar maar met tijd genoeg om toch nog iets leuks te doen. We vonden nog wat tijd om nog even met de ladderwagen te spelen. Met een ladderwagen vanaf 30 meter hoogte even de buurt bekijken blijft altijd een belevenis. Hoe dat er vanaf boven uitziet is goed op de foto te zien. Al met al weer een leuke en leerzame dag.

 

 
   

             

Manschappen van de Groene tuin houd voor volgend jaar mijn stoel weer vrij en bedankt voor de gastvrije ontvangst.