Bressiaander met een E-one Rescue Pumper
 

Brandweerauto's, op elk stad en dorp van de aardbol kom je ze tegen. Op zich niets bijzonders mits een van de manschappen een rasechter Bressiaander is. Op 18 oktober 1980 geboren op een steenworp afstand van mijn huis. Thans woonachtig in Pensacola Florida. Werkzaam bij de beroepsbrandweer van Molino station 18. Genoeg stof voor een verhaal.

 

 

Dimitri Jansen werd op 18 oktober 1980 geboren in de Azaliastraat 4 te Breskens. Na 4 jaar verhuisden zijn ouders naar de Oude Rijksweg en weer een paar jaar later naar het Molenwater. Zoals bijna iedere Bressiaander werd het lezen en schrijven hem op de OBS bijgebracht. In de periode 1993 tot 1998 deed hij de HAVO op het Zwincollege. Na een 3 tal jaren bij Assurantien Versluis B.V. te hebben gewerkt verhuisde hij in 2003 naar de Verenigde Staten voor studies PCC College in Pensacola Florida.

In Pensacola begon hij in 2002 als vrijwilliger bij de brandweer County Fire Rescue Station 3. In 2003 solliciteerde hij voor Part-time brandweerman als assistent voor de Batallion Chief. (hoofd brandwacht)

 

Op 5 mei 2004 trouwde hij zijn Matilda in de plaats Destin.

 

In 2005 verhuisde hij, ondertussen getrouwd met Matilda, naar Bullhead City Arizona waar hij zijn certificaat als brandweerman en ambulancier behaalde. Gedurende een jaar was hij in opleiding bij de brandweer in Houston, Texas. In 2007 verhuisde hij weer terug naar Pensacola waar hij een vaste baan bij de beroepsbrandweer kreeg. Gelijktijdig kon hij aan het werk als brandweerman en ambulancier voor station 18 in Molino.

 

   Station 18 Molino FL.
 

Escamba County waaronder Molino valt, heeft 18 kazerne's, 4 batallion Chiefs, 1 Training Captain, 1 Deputy Chief en 1 countrywide Chief. Niet alle kazernes zijn bemand door beroeps, momenteel worden 7 kazernes bemand met 4 man personeel per dienst. Het rooster ie 24 uur op en 48 uur af. De rest van de kazernes zijn bemand door vrijwilligers. Het wagenpark bestaat uit: 41 tankautospuiten, 4 hoogwerkers, 5 ladderwagens 10 HV's (squads) 6 tankwagens, 10 bosbrandeenheden, 3 ademluchtwagens, 5 jetski's, 2 boten en 1 voertuig gevaarlijke stoffen. Dit alles wordt bemand door ca. 68 beroepsmensen met ongeveer 20 part timers aangevuld door talrijke vrijwilligers. Het drukste station 3 met ongeveer 12 oproepen per 24 uur.

 

Station 18 waar Dimitrie werkzaam is heeft ongeveer 3-4 oproepen per dag. Het voertuig waar ze mee op pad gaan is een E-One Cyclone met een 1250 GPM pomp (1250 gallons per minuut) uit 2004 Het roepnummer is 1819. (18 is het kazernenummer, 19 staat voor beroepsbrandweer) Het is een ALS Engine (Advanced Life Support) wat betekend dat  alle medicaties en apparatuur aan boord overeenkomt met wat op een ambulance aanwezig is. De tankinhoud van het voertuig  is 750 gallon (3000 liter) en is tevens  voorzien van TNT Extrication Equipment. (redgereedschap)
 

 Wie ooit een Amerikaanse brandweerkazerne heeft bezocht weet dat ze daar ongekend gastvrij zijn. Feit is dat de brandweer door de bevolking op handen wordt gedragen. Na 9-11 is het respect voor de firefighters alleen maar toegenomen. Dit heeft mede te maken met de goede doelen die door de verschillende korpsen worden ondersteund. Naast donaties aan het Ronald Mcdonald huis in Pensacola kunnen ook getroffen burgers soms een donatie krijgen uit een fonds. Jaarlijks is er een "Fire en Ice"gala ten bate van het Burn Fund. Ook zet het korps zich in voor de stichting DMA in de strijd tegen  spierdystrofie (Duchenne, ziekte van Becker).  Naast donaties aan burgers worden langdurig zieke collega's ook geholpen middels een systeem van het afkopen van werkuren.

 

Regelmatig worden er golf tournooien georganiseerd voor het binnenhalen van donaties. Maar ook voor een potje Boeing 737 trekken draaien deze mannen hun hand niet om. Lijkt me overgens een leuk iets voor de Visserijfeesten van dit jaar. Moet net kunnen op het Oranjeplein.
Op hun website ( http://www.iaffl4131.org/ ) is een link voorzien naar het  Amber Alert systeem. Dit systeem werkt over heel Amerika.  Zodra er een bulletin uitgaat dat te maken heeft met de vermissing van een kind wordt dat op het Amber Alert gezet. Alle websites die te maken hebben met justitie of nieuws sites hebben een Amber Alert. Er zijn ook electronische reclame borden langs de snelweg die het Amber Alert hebben. Deze wijze van alarmeren is in de USA heel succesvol.
 
                    
 
 

Tot zover brandweer Station 18 Molino Forida. Met enige afgunst kijk ik altijd naar het materiaal dat in Amerika in de kazernes staat. In de 4 keer dat ik er was heb ik verschillende bezocht. De uitnodiging van Dimitri eens een dagje mee te draaien komt eigenlijk een aantal jaren te laat. In 2005 was ik bij hem in de buurt. In de buurt is naar Amerikaans begrip dan natuurlijk, ze kijken daar niet op een paar honderd mijl meer of minder. Om die reden heeft hij binnen het korp de bijnaam "Zweed" gekregen. Nederland en Zweden ligt voor hun zo dicht bij elkaar dat het wel een land moet zijn. De uitleg dat dit niet het geval is wordt nog steeds niet geaccepteerd.